Het Amsterdam Universitair Medisch Centrum heeft als eerste en enig ziekenhuis in Nederland een eigen bigband. De geschiedenis van het orkest gaat terug naar 1993. In dat jaar richtte niertransplantatiespecialist en percussionist Janto Surachno de Amsterdam UMC Bigband op. Dankzij de financiële steun van de commissie Sport en Cultuur van het AMC en de niet aflatende inzet van de bestuursleden en muzikanten ontwikkelde de band zich verder. De eerste 5 jaar stond trompettist Ronald Bouckaert voor de band. Van 1998 tot 2007 was de directie in handen van trompettist Loet van der Lee en werd in 2000 en 2001 een debuut CD opgenomen, getiteld ‘Feel Good, the Jazzinjection’. In maart 2001 werd het eerste exemplaar van de CD tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt aan minister E. Borst van volksgezondheid. In 2007 werd de 2e CD (‘Feeling even better’) geproduceerd. Na een jaar onder leiding te hebben gestaan van 1e concertgebouw trompettist Peter Masseurs, is de muzikale leiding sinds 2008 in handen van trompettist en bandleider Diederik Ruisch http://www.ruischmusic.com 

Onder zijn leiding heeft de gezondste band van Nederland verreweg de meeste progressie geboekt. Zijn zeer energieke, stimulerende en vakkundige aanpak heeft de verschillende secties en onderlinge balans van het orkest versterkt en samengesmeed tot een enthousiast en hecht collectief. De personeelsvereniging van het AMC heeft door haar financiële ondersteuning deze professionele transformatie mogelijk gemaakt.
De band speelt regelmatig op congressen, bedrijfsfeesten en festivals maar ook in ziekenhuizen. Stevige swing en jaren ’50 dansmuziek, latin en pophits voor dansliefhebbers, maar ook voor de (tijdelijke) bewoners van het ziekenhuis een wat meer rustig repertoire. Voor een kleinere gelegenheid zoals een receptie speelt een deel van de band in de vorm van een combo (5 muzikanten).

Daarnaast worden grotere projecten gerealiseerd om de bijzondere band met het AMC, sinds kort het Amsterdam UMC, te onderhouden en te versterken. In 2016 werd in verband met het 150 jarig bestaan van het Emma Kinderziekenhuis een CD opgenomen met daarop bigband arrangementen van door patientjes gekozen hits. De kosten werden via een crowdfunding campagne gefinancierd en de opbrengsten van de CD worden rechtstreeks aan het Emma kinderziekenhuis gedoneerd voor de bestrijding  van en onderzoek naar kanker bij kinderen. Voor 2020 staat een nieuwe opname gepland, waarbij ditmaal de relatie van hersenaandoeningen en (de helende werking van) muziek centraal komt te staan.

Een jazz-injectie van de Amsterdam UMC bigband gaat je kortom niet in de koude kleren zitten.